Algemeen

Het scout-fit is een onderwerp waarover binnen scouting al heel veel gesproken is en dat ook altijd een dankbaar gespreksonderwerp zal blijven. Maar hoe je er ook over denkt, het hoort bij scouting. Nationaal en internationaal geeft het herkenning en een gevoel van verbondenheid in een grote wereldwijde organisatie. Bij de Huysmangroep zijn er geen specifieke scout-fit voorschriften. De blouse en das zijn standaard. De broek is naar keuze de officiële scoutingbroek of een donkerblauwe broek (sportkleding zoals een trainingsbroek is niet toegestaan).

Het scout-fit heeft oorspronkelijk als doel het wegnemen van de uiterlijke verschillen tussen arm en rijk. Iedereen is gelijk, dus iedereen loopt in dezelfde kleding.

Het scout-fit voor de leiding is hetzelfde als dat voor de jeugdleden van de betreffende speltak, mogelijk met uitzondering van het hoofddeksel. De leiding heeft een sterke voorbeeldfunctie voor de jeugdleden. Dit geldt voor gedrag, maar zeker ook voor het dragen van het scout-fit. Als het scout-fit gedragen wordt, doe het dan compleet en correct. Het is belangrijk dat de leiding van een speltak hiervoor ook naar elkaar aandacht heeft. Alles voor het scout-fit is verkrijgbaar via de Scout Shop . U kunt ook binnen de groep informeren of een ander jeugdlid nog een oude scout-fit over heeft.

Das

De groepsdas is oranje-blauw. Deze das wordt door iedereen gedragen, oranje over links, blauw rechts. Oranje staat voor het koningshuis, blauw is de kleur van de stad Zwolle. Daarnaast is het zo dat iedere derde groep in een stad een oranje-blauw gekleurde das draagt.

De das wordt gedragen met een klompje of dasring.

Bevers

bevers-uniform
De bevers dragen een brique blouse en de groepsdas. Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep en het insigne van onze regio. Een dasring of klompje wordt vaak niet gebruikt omdat deze snel kwijt kan raken.

 

 

Welpen mowgli-horde (jongens)

De welpen dragen de groene scout-fitblouse. Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep en het regio-insigne. Op de rechterborstzak zit het speltak insigne en op de linkerborstzak wordt het installatie teken van Scouting Nederland gedragen. Vaardigheidsinsignes en gidslinten worden op de linkermouw gedragen.Op de linkermouw wordt het nestdriehoekje voor de welpen, of het volkjesinsigne voor de shanti-welpen gedragen.

 

 

Welpen shanti-horde (meisjes)

Scouts

verkenneruniform

De scouts dragen de beige scout-fitblouse. Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep en het regio insigne. Op de rechterborstzak zit het speltak insigne en op de linkerborstzak wordt het installatie teken van Scouting nederland gedragen en de PL- / APL-linten. Eventuele vaardigheids insignes worden op de linkermouw gedragen evenals de ronde- / patrouillelinten. De verkenners dragen de baret. Tijdens de installatieplechtigheid wordt de baret onder de linker epaulet gedragen.

 

Het streven binnen de verkennerspeltak is een sober scout-fit wat inhoud dat de staf graag zo min mogelijk badges op het scout-fit ziet.

 

Explorers / Stam

uniformexplorers

De explorers dragen de brique scout-fitblouse, stamleden mogen ook kiezen voor hun speltakblouse. Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep en het regio-insigne. Op de rechterborstzak zit het speltak insigne en op de linkerborstzak wordt door de explorers het installatie teken van Scouting Nederland gedragen. De Stam heeft haar eigen installatieteken. Vaardigheidsinsignes en dergelijke worden op de linkermouw gedragen.

 

Leiding

De leiding draagt het scout-fit zoals dat voor de betreffende speltak geldt.

 

 

Insignes en badges

Regiobadge en Installatieteken

300px-Badge_Scouting_Nederland.svg
Installatieteken
regiobadge (oude versie)
Regiobadge (oude versie)

 

Speltaktekens

Bevers (5-7 jr)
Bevers (5-7 jr)
welpen (8-11 jr)
Welpen (8-11 jr)
Scouts (11-15 jr)
Scouts (11-15 jr)
Explorers (15 -18 jr)
Explorers (15 -18 jr)
Gildestam (18-24 jr)
Gildestam (18-24 jr)

 

Evenementen insignes / emblemen

Evenementen insignes zijn insignes zoals de regiodag, de landelijke of regionale scouting wedstrijden, de pooltochten (hike) of andere activiteiten.

pooltochten