Algemeen

Als je lid bent van Scouting, krijg je ook echte Scoutingkleding. Die kleding heet een Scoutfit. Het voordeel hiervan is dat we als scouts beter herkenbaar zijn (nationaal en internationaal) en een gevoel van verbondenheid in een grote wereldwijde organisatie. Bij de Huysmangroep zijn er geen specifieke ScoutFit voorschriften, de blouse (zie hieronder) en das (oranje-blauw) zijn standaard. De broek is geheel naar eigen keuze, maar de officiële scoutingbroek is een donkerblauwe broek (sportkleding zoals een trainingsbroek zijn niet toegestaan, ook voor de veiligheid zoals rondom het kampvuur).

Het ScoutFit heeft oorspronkelijk de achterliggende gedachten (van Robert Baden-Powell) dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht rang of stand. Het uniform neemt eventuele verschillen weg, iedereen is gelijk, dus iedereen loopt in dezelfde kleding. Het ScoutFit voor de stafleden is hetzelfde als dat voor de jeugdleden van de betreffende speltak, mogelijk met uitzondering van het hoofddeksel. De leiding heeft een positieve voorbeeldfunctie voor alle jeugdleden. Dit geldt voor gedrag, maar zeker ook voor het dragen van het ScoutFit.

Alles voor het ScoutFit is verkrijgbaar via de ScoutShop. U kunt ook binnen de groep informeren of een ander jeugdlid nog een oude ScoutFit over heeft.

Das

De groepsdas is oranje-blauw. Deze das wordt door iedereen gedragen, oranje over links, blauw rechts. Oranje staat voor het koningshuis, blauw is de kleur van de stad Zwolle. Daarnaast is het zo dat iedere derde groep in een stad een oranje-blauw gekleurde das draagt.

De das wordt gedragen met een klompje of dasring.

Bevers

bevers-uniform
De bevers dragen een brique blouse en de groepsdas. Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep en het insigne van onze regio. Een dasring of klompje wordt vaak niet gebruikt omdat deze snel kwijt kan raken.

 

 

Welpen

De welpen dragen de groene ScoutFit. Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep en het regio-insigne. Op de rechterborstzak zit het speltak insigne en op de linkerborstzak wordt het installatie teken van Scouting Nederland gedragen. Vaardigheidsinsignes en gidslinten worden op de linkermouw gedragen. Op de linkermouw wordt het nestdriehoekje voor de welpen, of het volkjesinsigne voor de shanti-welpen gedragen.

mowgli-uniform
Mowlgi’s
shanti-uniform
Shanti’s

Scouts

verkenneruniform

De scouts dragen de beige ScoutFit. Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep en het regio insigne. Op de rechterborstzak zit het speltak insigne en op de linkerborstzak wordt het installatie teken van Scouting Nederland gedragen en de PL- / APL-linten. Eventuele vaardigheidsinsignes worden op de linkermouw gedragen evenals de ronde- / patrouillelinten. De verkenners dragen de baret. Tijdens de installatieplechtigheid wordt de baret onder de linker epaulet gedragen.

Het streven binnen de verkennerspeltak is een sobere ScoutFit wat inhoud dat de staf graag zo min mogelijk badges op het scout-fit ziet.

 

Explorers / Stam

uniformexplorers

De explorers dragen de brique ScoutFit, stamleden mogen ook kiezen voor hun speltakblouse. Op de rechtermouw zit het naambandje van de groep en het regio-insigne. Op de rechterborstzak zit het speltak insigne en op de linkerborstzak wordt door de explorers het installatie teken van Scouting Nederland gedragen. De Stam heeft haar eigen installatieteken. Vaardigheidsinsignes en dergelijke worden op de linkermouw gedragen.

 

 

Insignes en badges

Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren er ook veel. Scouts doen op een ongedwongen manier ontzettend veel vaardigheden op. Om de progressie zichtbaar te maken, kunnen scouts insignes, waterscoutingdiploma’s, een gouden wing en awards behalen.

Regiobadge en Installatieteken

Het officiële teken voor op de ScoutFit blouse om aan te geven dat je geïnstalleerd bent als lid van Scouting Nederland en de desbetreffende regio.

300px-Badge_Scouting_Nederland.svg
Installatieteken
Regiobadge Overijsselse Vechtstreek

 

Speltaktekens

Een speltakteken is een insigne bij Scouting Nederland dat aangeeft bij welke speltak een scout zit. Het wordt gedragen op de rechterborstzak van de ScoutFit door zowel leden als kaderleden. Iedere speltak heeft zijn eigen speltakteken. Op een speltakteken staat een afbeelding die verwant is met (het spel van) de speltak.

Bevers (5-7 jr)
Bevers (5-7 jr)
welpen (8-11 jr)
Welpen (8-11 jr)
Scouts (11-15 jr)
Scouts (11-15 jr)
Explorers (15 -18 jr)
Explorers (15 -18 jr)
Gildestam (18-24 jr)
Gildestam (18-24 jr)

 

Evenementen insignes / emblemen

Evenementen insignes zijn insignes zoals de regiodag, de landelijke of regionale scouting wedstrijden (RSW/LSW), de pooltochten (hike) of andere (groeps)activiteiten.

pooltochten