Mr. Carel F.H. Huysman was de eerste echte hopman van de later naar hem genoemde groep. In het dagelijks leven was hij betrokken bij de kinderzorg. Ondanks de uitgebreidheid van de Huysman archieven is niet bekend wanneer hij geboren is, zelfs zijn voornaam wordt slechts één keer genoemd. Mr. Huysman wordt steevast als hopman aangesproken, zelfs door degenen die dicht bij hem staan.

Enkele aanvullingen met dank aan: Wim Huijsmans.

Mr. Carel Frédéric Herman Huysman werd op 6 maart 1892 te Utrecht geboren. Hij kwam op 2 augustus 1919 vanuit Utrecht in Zwolle wonen. Hij was van beroep advocaat en procureur. Bovendien was hij werkzaam als secretaris van de voogdijraad.

Bovenstaande bron van: Wim Huijsmans.

De padvindersgroep was voor hopman Huysman belangrijker dan zijn privé leven. Hij schrijft in 1946 in een brief na de oorlog ten tijde van een conflict met de toenmalige districtscommissaris die vond dat bestuur van de padvindersbeweging elitair moest blijven: “Jeugdwerk is mijne levenskeuze. Ik heb destijds een belangrijke promotie in de rechterlijke macht laten schieten omdat ik mijn Zwolse padvinders niet wilde laten schieten”. Verder: “De X- groepen zijn 100% gemengd, zonen van arbeiders, doktoren en ambtenaren enz. Wij hebben geen klassenvertegenwoordigers nodig maar mensen die hart hebben voor onze jongens: dan is een rechterlijk ambtenaar of medicus mij in principe even veel waard als Jan Boezeroen”.

hopman-huysman

In dezelfde brief voegt ir. Meijerink, de toenmalige voorzitter van de Christelijke groepen daar aan toe: “Hopman Huysman’s kracht ligt niet in het technische kunnen, in knopen leggen, vuur stoken, dril, maar hij weet tegelijk met het vuur de vriendschap te ontsteken”.

Hopman Israël onderschrijft dit in het jubileum Kraaiennest in 1969 : “In een tijd waarin het spel van verkennen toch echt wel een elitebeweging was, heeft zijn troep nooit bestaan uit jongens aan wie hij had gevraagd: ‘wie ben jij?’, maar het accent lag altijd op ‘Hoe ben jij?’ Wat je vader deed of uit wat voor een straat je kwam, was niet interessant”.

In hetzelfde nummer voegt de heer J.C. v.d. Bosch hier aan toe: “Padvinderij was in de dertiger jaren iets voor jongens van de goede huize. Zo beslist niet in de Huysmangroep, die een uitzondering op de regel was. Er waren zonen van de Burgemeester, de arts, de ongeschoolde werkman en de vakman.” Verder schrijft hij: “Hopman Huysman liet ooit de troep zo maar ergens van de fiets stappen en installeerde één van de jongens tot verkenner eerste klas zonder dat deze aan alle eisen had voldaan. De jongen was te verbouwereerd om ook maar één woord te kunnen zeggen. De Hopman vond dat hij technisch ver genoeg was om het insigne eerste klas te mogen dragen. Hiermee was voldaan aan het rechtvaardigheid: de verkenner had in de praktijk zijn kunnen getoond”.

Ook vertelt van de Bosch over allerlei onmogelijke zaken die Hopman Huysman gedaan kreeg. Zoals tijdens een zomerkamp in Zeeland waar de troep met een torpedojager op zee mee op oefening mocht, een duikboot te bezichtigen kreeg en een nacht mocht slapen op een zeeschip. Hij sluit af met “Hopman Huysman had een droom over liefde en gerechtigheid”.

Hopman Huysman overleed op 24 april 1954. In een In Memoriam in het Kraaiennest staat de volgende zinsnede: “Zijn kracht was een band smeden tussen alle jongens uit de maatschappij ongeacht rang en stand”.

Een geschiedenisrijke tijdlijn

Hieronder vindt u de tijdlijn van de meest belangrijke momenten van de Huysmangroep, heeft u toevoegingen? Laat het ons weten!

- Collapse All

1919

Oprichting Huysmangroep.

1928

Zomerkamp in Zeeuws-Vlaanderen.

1932

Bronzen jubileum van mr. C.F.H Huysman als hopman.

1935

Zomerkamp in Zeeland.

1937

Jamboree in Vogelenzang.

1945

Eerste bijeenkomst na de 2e wereldoorlog op 23 mei.

1947

Eppo Berghuis vertegenwoordigt Huysmangroep op vredesjamboree in Frankrijk.

1950

Zomerkamp in Hannover.

1952

verplaatsing kievit

1954

Overlijden van Hopman Huysman.
Gouden Jacobstaf uitgereikt aan Hopman Israël.

1957

Huysmangroep op Jamboree in Engeland.

1958

Verplaatsing van het Wolvennest van het ZAC-terrein naar het Jaagpad.

1959

Zomerkamp van de verkenners te Osnabrück.

1964

Kader patrouille behaalt de 2e plaats op de nationale wedstrijden
Afscheid van Hopman Israël na 45 jaar bij de Huysmangroep.
Zomerkamp te Ondenval in België.

1969

50 jarig jubileum met revue 'Witte sneeuw' in Odeon.
Gouden Jacobstaf uitgereikt aan Hopman Brouwer.

1974

Zomerkamp van verkenners in Denemarken.

1978

Opening van de nieuwe Kievit.
Speltak kabouters op gericht.

1979

60 jarig jubileum in Ommen
Oprichting van de Rowanafdeling (explorers)

1980

Nieuwbouw van de Blokhut in Heino.
eerste bijeenkomst van de padvindsters.

1982

Uitbreiding van de Kievit.

1983

Speltak van de Sherpa's begonnen.

1984

Zomerkamp verkenners in Brexbachtal bij Koblenz, Duitsland.

1989

Zomerkamp verkenners en padvindsters in België.

1994

groepskamp jubileum 75 jaar

1999

zomerkamp Engeland, 80 jaar huysmangroep

2003

Opening nieuwe Kievit.

2004

Buitenlands zomerkamp Tsjechië.

2005

gebruiksvergunning

2009

90 jarig jubileum - zomerkamp Zweden!
Huysmanners op Nationale Dodenherdenking de Dam

2011

Huysmanners op 22ste Wereld Jamboree in Zweden.

2014

Buitenlands zomerkamp Duitsland

2015

Huysmanner op de 23ste Wereld Jamboree in Japan