Scoutinggebouw huren – De Blokhut in Heino, een tweede Huys

Wilt u een scoutinggebouw huren? Hier vindt u meer informatie over onze blokhut in Heino (omgeving Zwolle, Overijssel).

De Huysmangroep III is de trotse bezitter van een tweede gebouw. Het gaat om een eenvoudige blokhut. De Blokhut is een klein houten gebouw op een perceel bos te midden van de weilanden en bossen in Heino.

Verhuur

De Blokhut wordt verhuurd aan leden van Scouting Nederland of iedereen die een link heeft met de Huysmangroep. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de beheerder via het contactformulier. De Huysmangroep behoudt zich te allen tijde het recht voor om de Blokhut niet te verhuren indien uw activiteiten niet aansluiten bij haar doelstelling en/of de verhuur schadelijk is voor het gebouw, het terrein of de goede verstandhouding met haar buren (de beheerder beslist hierover). Wilt u dit scoutinggebouw huren?

Aanvraagformulier

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
previous arrow
next arrow
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
previous arrow
next arrow

Benedenverdieping & Bovenverdieping

De benedenverdieping (5×7 meter) kent een eenvoudig keukenblok met stromend koud water een 4 pits gasplaat op butaangas, een houtkachel (neem voldoende droog haardhout mee). Ook staat er beneden meubilair om met een grote groep binnen of buiten te zitten. Op de bovenverdieping (vlakke vloer 4×7 meter) kunnen zo´n 15 á 20 personen slapen op eigen matjes en slaapzakken.

Sanitair & facilitair

Keukeninventaris zoals borden, mokken, bestek, pannen en eetgerei voor 20 personen, is te huur voor € 7,50 per huurperiode. Verder is er een aanbouw met toilet en wasgelegenheid met 3 koud waterkranen. Er is dus geen warm waterkraan en ook geen douche! Ook is er géén elektriciteit. Verlichting gaat met zonnepaneel met accu. In de winter kan het zijn dat er geen verlichting is door gebrek aan zon. Op het systeem zitten 2 usb-aansluitingen waarmee je telefoons kunt laden.

Buiten overnachten

Het omliggende terrein is geschikt om tenten op te zetten, er zijn vele prachtige plekken hiervoor. Het is een van de weinige, zeer rustige, geluids-en lichtarme plekken in ons land. Andere bebouwing is op grote afstand. Door de stilte draagt elk geluid ver en dat is de reden, dat er van de huurders gevraagd wordt geen (lawaai)overlast te veroorzaken tijdens het verblijf!

Geschiedenis van de blokhut in Heino

Al in de twintiger jaren van de vorige eeuw, kreeg onze groep via Hopman Huijsman de beschikking over een tweede huis, de blokhut te Heino. Erg bijzonder om als groep de beschikking te hebben over zo´n tweede verblijf.
De blokhut is gebouwd op grond van de familie Huijsman. Er gaan verhalen de ronde dat de grond onze Hop Huijs destijds werd aangeboden als betaling voor verrichte diensten (Hop Huijs was advocaat en lid van de voogdijraad van Zwolle). Vele kleine kampjes, maar ook zomerkampen worden op dit terrein doorgebracht in de jaren ´20 en ´30.
Tijdens de bezetting ´verkoopt´ Huijsman de blokhut aan zijn broer, om deze uit handen te houden van de bezetter. Dit in verband met het feit dat de Padvinderij door de bezetter verboden werd en Hop Huijs in het verzet zat en opgepakt en gedeporteerd werd door de Duitsers (om die reden werd ook de Kievit in de oorlogsjaren overgedragen aan de kinderraad Zwolle). In de tweede wereldoorlog heeft er onder andere een Engelse piloot ondergedoken gezeten in de blokhut.blokhut van voor 1980

Op 5 september 1945 kon de Huijsmangroep weer gebruik maken van zijn vertrouwde tweede huis. De broer van Huijsman, Albertus Dithmar Huijsman, te Haarlem, gaf aan het onderkomen weer ter beschikking te willen stellen voor de activiteiten van de Huysmangroep.
In 1979 werd er in Heino, ter vervanging van de bouwvallige blokhut van voor de oorlog, een nieuwe blokhut gebouwd door de Antilopenstam (een stam voortgekomen uit verkennerleiding en oud-stamleden die de groep eind jaren zeventig verlieten). Deze blokhut staat er nu nog steeds.
De deur van de oude latrine was de deur van de oude blokhut en deze deur zou nog een belangrijke rol spelen in de legende rondom de blokhut die in onze groep nog steeds de ronde doet. Vraagt u maar eens één van de vele versies aan een willekeurig groepslid.
Eind jaren negentig besloot de familie Huijsman, in verband met een overlijden, onze groep het aanbod te doen om het terrein van de blokhut te kopen (de opstal was al sinds het begin eigendom van de groep). Aangezien er op dat moment wel voldoende middelen aanwezig waren, maar men deze middelen nadrukkelijk wilde bewaren voor de nieuwbouw van de Kievit, kon de vraagprijs niet betaald worden. Na allerlei mogelijkheden bekeken te hebben, zoals verwerving van de grond door oud-leden en andere particuliere acties, vond de Huysmangroep het Hervormd Weeshuis bereid om de grond te kopen en aan haar te verpachten. Hierdoor zijn wij nu al meer dan 80 jaar in het bezit van dit geweldige tweede huis.