Waarom hebben jullie gescheiden speltakken bij de welpen en scouts?

Bij de Huysmangroep denken we dat het beter is om deze leeftijdscategorieën afzonderlijk van elkaar opkomsten te laten draaien, dit omdat meisjes en jongens zich op deze leeftijden over het algemeen anders ontwikkelen en andere interesses hebben, wij proberen de kinderen een zo passend mogelijk spelaanbod te geven. Uiteraard hebben deze speltakken af-en-toe wel gezamenlijke opkomsten.

Wat kost het om lid te worden van de Huysmangroep?

De kosten om lid te worden verschillen per speltak, op onze contributie pagina staat uitgelegd hoeveel contributie er per speltak moet worden betaald en wat er met de contributie wordt gedaan. U kunt naar de contributie pagina door op onderstaande knop te drukken.
Contributie

Zijn er bij de speltakken ook wachtlijsten?

Voor sommige speltakken is het goed mogelijk dat er momenteel een wachtlijst is. De wachtlijst is compleet afhankelijk van de hoeveelheid jeugdleden binnen een speltak, en de bezetting van leidinggevenden. Wij raden u aan om het “kom kijken” formulier in te vullen. Wanneer er sprake is van een wachtlijst wordt u hiervan op de hoogte gesteld.

Mijn gegevens zijn veranderd, hoe geef ik dat door?

Bij wijziging van uw adresgegevens, e-mailadres of rekeningnummer is het belangrijk om ons hiervan op de hoogte te stellen. De wijzigingen kun je e-mailen naar de ledenadministratie. De ledenadministratie zal er voor zorgen dat het veranderd wordt in het systeem. Ook kun je zelf inloggen op de online administratie, meer daarover vind je hier: gegevens aanpassen.

Worden de stafleden betaald?

Nee! Alle stafleden bij Scouting Huysmangroep zijn vrijwilliger. Vrijwilliger zijn bij scouting betekent niet vrijblijvendheid. Elke week weer een leuk programma voor een groep kinderen bedenken, uitwerken en uitvoeren kost tijd en energie. En dan hebben we het nog niet eens over alle weekend- en zomerkampen, of groepsactiviteiten. Maar dat hebben de stafleden graag over voor hun hobby! Want het voorbereiden van een activiteit is al de helft van het plezier. Stafleden van Scouting Huysmangroep hebben één of meerdere trainingen gevolgd voor het (bege)leiden van de speltak waar ze staflid van zijn. Tegenover deze belangeloze inspanning staat er als bedankje van het bestuur jaarlijks na het gezamenlijk kamp een gezellige barbecue klaar, en worden er diverse stafuitjes georganiseerd.

Wat is overvliegen?

Overvliegen is het evenement dat plaatsvindt wanneer een lid van scouting overgaat van de ene speltak naar de andere. Doorgaans gebeurt dat omdat het lid een bepaalde leeftijd bereikt heeft waarop hij/zij oud genoeg is om naar een hogere speltak te gaan. De precieze inhoud van het overvliegen is afhankelijk van  de speltakken, vaak gaat overvliegen door een uitdagend obstakel te overwinnen (passend bij de leeftijd) om vervolgens ontvangen te worden door de nieuwe speltak.

Op het moment dat een jeugdlid te oud is voor een bepaalde speltak, vliegt hij/zij over naar de volgende speltak.
Je vliegt over in het jaar dat je de eindleeftijd van een speltak bereikt. Dit gebeurt één keer per jaar aan het begin van het nieuwe seizoen (september). Bij uitzondering kan ook halverwege het jaar overgevlogen worden. De ouders worden ruim van tevoren door de teamleider van de oude speltak geïnformeerd.
In bepaalde gevallen kan (in overleg) van de leeftijdsgrenzen worden afgeweken. Dit kan bijvoorbeeld in het geval dat een jeugdlid mentaal nog niet toe is aan de volgende speltak. Oorzaken hiervan zijn o.a. moeilijk lerende kinderen, kinderen met een contactstoornis of een vorm van autisme. De speltakleiding beslist hierover na overleg met de groepsbegeleiding en de ouders/verzorgers. Hierna wordt er in de groepsraad melding van gemaakt.
Voordat er wordt overgevlogen wordt er aan het eind van het seizoen eerst een kennismakingsbijeenkomst meegedraaid bij de volgende speltak.

Wat is installeren?

Als je nieuw bent op scouting, mag je eerst drie keer vrijblijvend komen kijken. Heb je besloten dat je lid wilt worden? Dan schaf je een scoutfit (uniform) en groepsdas aan bij de scoutshop. Elke scoutinggroep heeft een eigen groepsdas. Die van ons is oranje en blauw, de oranje kant dragen wij links, het dichtst bij het hart.

Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen kleur uniform:

  • Bevers (5-7 jr): rood
  • Welpen (7-11 jr): groen
  • Scouts (11-15 jr): beige
  • Explorers (15-18 jr), stam (18-24 jr) en bestuur: brique
  • Tip: je kunt aan de leiding vragen of zij nog 2e hands uniformen hebben. Weet je niet welke maat je hebt? Vraag dan eens aan een ander lid of je even mag passen.

Nieuwe leden worden officieel geïnstalleerd; ze horen er na deze ceremonie echt bij, meestal worden er meerdere kinderen tegelijkertijd geïnstalleerd.

Bevers: De bevers zeggen de belofte op terwijl de linkerhand op de vlag rust en met de rechterhand geheim saluut wordt gehouden. Daarna worden de lintjes opgespeld, de das omgedaan en wordt de nieuwe bever door de anderen gefeliciteerd.

Welpen: de welpen leggen een belofte af. Zij staan tegenover de leid(st)er die installeert. Beide leggen de linkerhand op de totem en maken met de rechterhand een half saluut. De nieuwe welp legt vervolgens de belofte af. Hierna worden de verschillende insignes en de das uitgereikt.

Scouts-Verkenners: De nieuwe verkenners leggen de belofte af. Zij staan tegenover de leiding. Vervolgens leggen zij en de leiding de linkerhand op de installatievlag en maken met de rechterhand een geheim saluut. De ploeg maakt ook een geheim saluut. Vervolgens legt de nieuwe verkenner de belofte af. Hierna worden de verschillende insignes opgespeld en de das en het pooltochtboekje uitgereikt. Tijdens de gehele ceremonie dragen de verkenners/scouts hun baret opgerold onder hun linker epaulet.

Scouts-Padvindsters: De nieuwe scouts leggen de belofte af. Zij staan tegenover de leiding. Vervolgens leggen zij en de leiding de linkerhand op de installatievlag en maken met de rechterhand een geheim saluut. De ploeg maakt ook een geheim saluut. Vervolgens legt de nieuwe padvindster de belofte af. Hierna worden de verschillende insignes opgespeld en de das uitgereikt.

Explorers: de installatie van de Explorers gaat op dezelfde manier als bij de scouts.

Installatie van leiding: Deze vindt plaats op dezelfde manier als installatie van de jeugdleden van de betreffende speltak. De installatie kan door de verenigingsvoorzitter of door de teamleider gedaan worden. Het is leuk  het verenigingsbestuur uit te nodigen; de nieuwe leiding wordt immers ook lid van de groepsraad. Zorg ervoor dat zowel de jeugdleden als de leiding van de speltak betrokken zijn bij de installatie.

Ik heb een klacht, bij wie kan ik terecht?

Het kan zijn dat u het niet eens bent bepaalde beslissingen of u vind dat er dingen beter kunnen. Wij doen ons best om alles goed te organiseren, helaas lukt dit niet altijd, wij vinden het daarom fijn als u dit aan ons laat weten.






    Geef hier extra aanvullende informatie, wanneer heeft het plaatsgevonden? wat is er gebeurd?



    Als u een klacht heeft over een leidinggevende van uw kind kunt u het beste contact opnemen met de teamleider van de betreffende speltak, deze kunt u vinden in het smoelenboek. Als de klacht algemeen is, kunt u het beste contact opnemen met het verenigingsbestuur, dit kan ook via het smoelenboek, of door het klachtformulier in te vullen.

    Smoelenboek Contact

    Ik wil lid worden, waar kan ik me opgeven?

    Je kunt lid worden bij de Huysmangroep door op onderstaande button te klikken. Vul het formulier in, je aanvraag wordt dan verstuurd naar de speltakleiding. Zij zullen jou vervolgens uitnodigen om te komen kijken.
    Ik wil komen kijken

    Scout-fit, waar moeten mijn insignes?

    Je zult misschien wel eens gezien hebben dan iedereen bij Scouting een uniform draagt. Zo een uniform noemen wij “Scoutfit”. Als je een Scoutfit aan hebt, kan iedereen zien dat je van Scouting bent. Ook heeft iedere groep over de hele wereld zijn eigen das (andere kleuren). Iedereen kan zo zien bij welke speltak je hoort en bij welke groep.

    De Scoutfit krijg je pas als je de scoutingbelofte doet (beloven dat je een goed Scoutinglid zult zijn). daar maken we een echt feest van. Je krijgt dan ook allemaal tekentjes (insignes heten die) voor op je hemd. Dan pas ben je echt lid van Scouting!

    De Scoutfit is eigenlijk ook een speelhemd. Het is niet zo erg als het vuil wordt. Hoef je tijdens verven of bij een bosspel tenminste niet op je goede kleren te letten! Ook is het gemaakt van stevige stof. Het gaat dus niet zo snel kapot tijdens het spelen!

    Wil je meer weten over scout-fit? of wil je weten waar welke insignes geplaatst moeten worden? kijk dan eens op: scout-fit

    Op kamp, wat neem ik mee?

    Per speltak en kamp verschilt het wat je mee moet en mag nemen, als je het niet zeker weet, neem dan contact op met je speltakleiding

    • goede wandelschoenen
      • geen laarzen
      • hiking categorie A/B of B
    • een slaapzak
      • in de winter (wanneer je in een tent slaapt) is een goede slaapzak cruciaal
      • zorg ervoor dat de slaapzak op zijn minst “comfort” is, tot het vriespunt.
    • per dag 1 paar schoon ondergoed + 1 extra (in geval van nat of vies worden)
    • zaklamp
    • zakmes
      • alleen voor de oudere speltakken
    • alleen 1-persoons matje  (≤80×200)
    • geen veldbed meenemen
    • geen losse spullen
    • geen bagage los in vuilniszakken
    • zet overal duidelijk je naam op

    Waarom dragen jullie een uniform?

    Het uniform is bedoeld om vies te maken. Scouting telt in Nederland en daarbuiten duizenden leden, aan het uniform kun je zien bij welke groep je hoort en wat je allemaal al hebt gedaan. Daarbij vinden we het bij Scouting niet interessant of je merkkleding draagt of truien van Lamawol, het is veel belangrijker dat je plezier maakt in de groep.

    Mijn kind wil niet meer naar scouting, Wat nu?

    Soms komt het voor dat een kind niet meer graag naar scouting wil of het niet meer leuk vindt, dit kan onder andere komen doordat vriendjes al zijn overgevlogen of omdat het spelaanbod niet meer bevalt. Graag horen wij van u de reden waarom het uw kind niet meer bevalt, dan kunnen wij hier indien mogelijk actie op ondernemen. Als u uw kind wilt uitschrijven kan dat door contact op te nemen met de speltakleiding.